Nattvandra utan artificiell belysning

När man säger nattvandring greppar nog många automatiskt efter ficklampan, man faktum är att en nattvandring helt utan artificiell belysning är något jag verkligen rekommenderar. Det är dock ingenting man bör ge sig på hur som helst, särskilt inte om man ska röra sig i kuperad terräng eller andra miljöer där den ovane nattvandraren lätt kan skada sig eller komma vilse i mörkret.

Jag föredrar att nattvandra utan artificiell belysning, och anledningarna är flera. När jag nattvandrar utan artificiell belysning tvingas jag vara uppmärksam på min omgivning på ett annat vis än jag vanligen är, eftersom jag inte längre kan fästa lika stor vikt vid synen. Känslan av omgivningen blir viktigare – småstenarna under min fot, grenarna nära mitt ansikte, hur underlaget sviktar eller ger motstånd – och det är som att övriga sinnen skärps. Efter en stunds nattvandring utan artificiell belysning är det inte bara mitt mörkerseende som förbättras, utan jag börjar även uppfatta, sortera och tolka ljud och dofter på ett annorlunda vis. Det rör sig inte om några superkrafter; bara kroppens naturliga förmåga att omfördela fokus.

Innehåll

Här är några av mina bästa tips för den som vill ägna sig åt nattvandring utan belysning

Lär känna terrängen i förväg

När man håller på att lära sig nattvandra utan artificiell belysning är det inte en bra idé att ge sig ut i okänd terräng. Välj områden som du redan har utforskat i dagsljus och känner till väl, och välj bort omgivningar som är onödigt riskabla, till exempel underlag där risken att snubbla och slå sig illa är extra hög. Detta är sant oavsett om du vill vandra i en stad eller i skogen.

Tänk också på att naturen förändras. Att du är van att vandra i ett visst område sommartid innebär inte att automatiskt att du har bra koll på hur miljön är vintertid, och vice versa.

Mitt tips för nybörjaren är att först vandra i en viss miljö i dagsljus och då tänka igenom hur det skulle vara att gå där i mörkret. Man kan göra en liten SWOT-analys, det vill säga identifiera styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att vandra här i mörkret, vilka gynnsamma faktorer innehåller miljön som man kan ta vara på och dra nytta av, och vilka potentiella farligheter finns det som man bör vara medveten om.

Lär dig vänta in, bevara och använda ditt mörkerseende

Hur bra vi är på att se i låga ljusförhållanden är inte statiskt utan varierar. När vi precis har släckt lampan har vi uselt mörkerseende, eftersom ögat behöver tid på sig att anpassa sig till förhållanden där det är ont om ljus.

Är det helt komplett ljuslöst kan vi inte se någonting alls oavsett hur länge vi väntar, men finns det lite ljus – till exempel månljus – är det häpnadsväckande hur bra man kan börja se efter en stund när ögat har fått möjlighet att anpassa sig. En stor anpassning sker under de första fem minuterna i mörker, men optimal anpassning kan ta uppemot 40 minuter att uppnå.

Utsätts ögat för starkare ljus störs mörkerseendet, så det är viktigt att skydda sig mot till exempel andra vandrares ficklampor när man är ute och nattvandrar.

I artikeln om mörkerseende på den här sajten kan du lära dig mer om hur mörkerseende fungerar och faktorer som kan försämra och förbättra vår förmåga att se i mörkret.

Fullmånen är din vän

När man börjar nattvandra utan artificiell belysning är stjärnklara nätter när månen är full eller nästan full absolut bäst. Det är fascinerande hur bra en rejäl måne kan lysa upp omgivningen när den inte är dold av moln, särskilt efter en stund när ens ögon har anpassat sig till ljusförhållandena. Bäst fungerar det i någorlunda öppen terräng, inne i djupa skogen finns det mycket som blockerar månljuset.

Börja ha koll på måncykeln så att du vet vilka nätter som passar bäst för nattvandringar utan artificiell belysning.

Vandringsstav

Vandringsstaven är inte något modernt påfund, även om det är lätt att tro det när man ser dagens stavgångare ute på power walk med sina gnistrande lättmetallstavar. Sanningen är att människan sedan urminnes tider har varit medveten om den stora nytta man kan ha av en vandringsstav när man är ute och går – både i ljus och i mörker.

Jag har inte två stavar av stavgångstyp med mig när jag är ute och nattvandrar utan föredrar en ensam trästav av lite grövre modell. Det är fråga om individuella preferenser – prova dig fram för att se vad du gillar. Vissa gillar de moderna trekkingstavar som tagits fram särskild för trekking, andra gillar annat. Vissa går helst utan stav, oavsett omständigheterna.

När jag nattvandrar i enkel och välkänd terräng brukar jag göra det utan stav, men så snart svårighetsgraden ökar något så är det skönt att ha den där.

Flexibla skor

Jag gillar att nattvandra i skor som är så pass flexibla att jag kan känna underlaget bra med fötterna. Givetvis måste man anpassa sig efter terräng och väder, men generellt sett tycker jag att upplevelsen blir mer givande – och mängden snedtramp färre – ju bättre jag kan känna det underlag jag sätter fötterna på under min nattvandring.

Ha med dig belysning för säkerhets skull

Det kan inträffa oförutsedda händelser när man är ute och nattvandrar, så jag brukar alltid bära med mig en ficklampa för säkerhets skull. Jag har investerat i en ficklampa som kan växla mellan vitt ljus och rött ljus. Det röda ljuset förstör inte mitt mörkerseende, men ger å andra sidan inte lika bra upplysning som det vita. Därför är det bra att ha tillgång till båda.

När jag började nattvandra utan belysning höll jag alltid ficklampan i handen för att vara redo omedelbart om jag tyckte att jag behövde lysa upp något, men i takt med att jag har blivit mer van vid att röra mig omkring i mörkret har jag börjat nöja mig med att ha den i väskan eller hängandes i en clip-on i bältet.

Reflexer med mera

Om du behöver passera områden där det finns biltrafik är det bra att bära reflexer och/eller lampor så att du syns. Du kan välja röda lampor som syns bra för bilister men inte stör ditt och andra vandrares mörkerseende.

Inställning

Det är lätt att hamna i att man fokuserar på alla ”problem” som vandring utan ljus innebär, och med den inställningen blir nattvandringen lätt någon form av extremsport bestående av otaliga hinder och svårigheter som ska övervinnas. Detta är ju helt okej om man gillar extremsport, men personligen föredrar jag att fokusera på alla de positiva aspekterna av att nattvandra utan ljus och då är det som att svårigheterna blir mindre framträdande. Jag behöver inte försöka uppnå det perfekta mörkerseendet eller leta efter den perfekta vandringsstaven, för det är inte vad nattvandring utan ljus handlar om för mig.

För mig är nattens mörker inte en svårighet som ska övervinnas, utan en ”feature, not a bug” som man brukar säga på engelska. Skulle jag vilja vandra med perfekt sikt kan jag ju ge mig ut och vandra dagtid istället.

Andra människor

andra människorTänk på att andra personer som är ute och vandrar med belysning kan uppleva dig som lite konstigt och småläskig och ni stöter på varandra ute i terrängen. Många människor som själva aldrig skulle vara ute i mörkret utan ficklampa utgår ifrån att alla andra är som de själva, och tänker därför också att de ska kunna upptäcka andra människor på långt håll genom att se ljusprickarna från deras lampor. Om de plötsligt hamnar nära inpå en person som är ute och går helt utan ljus kan de uppleva det som obehagligt – varför smyger du omkring och ”gömmer” dig här ute? Tänk på att deras andra sinnen inte kommer att vara lika skärpta som dina, så de är inte lika troliga att höra dig på långt avstånd som du är att höra dem.

Ibland när jag är ute och nattvandrar bär jag reflexväst, eftersom det gör det enklare för andra människor att identifiera mig som människa, så att de inte får för sig att jag är en älg, björn eller dylikt. Reflexvästen kan också minska deras känsla av att jag är någon slags skummis som smyger omkring och försöker hålla mig osynlig. Folk som inte vill synas brukar ju inte klä sig i neongul reflexväst.

Skydda ditt mörkerseende

När du möter personer med ficklampa i mörkret kommer deras första instinkt högst troligen att vara att lysa rakt på dig för att se vad du är för något, och de kommer därmed att blända dig och temporärt förstöra ditt mörkerseende. När man är ute och nattvandrar utan belysning kan det vara idé att välja bort områden där man är trolig att stöta på till exempel joggare och skidåkare med lampor; dels för att inte skrämma dem och dels för att slippa få sin egen nattvandringsupplevelse (och sitt mörkerseende) temporärt förstörd av deras ljuskällor.