Svenska vandringsleder

Med sin rika natur och varierande landskap erbjuder Sverige fantastiska möjligheter för vandring. Från de djupa skogarna i söder till de vidsträckta fjällen i norr – här finns det vandringsleder som passar alla, oavsett erfarenhetsnivå. Denna artikel utforskar några av Sveriges mest välkända vandringsleder och ger tips för en minnesvärd och säker vandring. Att vandra i Sverige är en fantastisk upplevelse som erbjuder något för varje naturälskare. Oavsett om du söker äventyr i fjällen, lugna promenader i skogen eller vackra vyer över åkrar och fält finns det en led som väntar på dig. Med rätt förberedelser kan du njuta av Sveriges naturskönhet på ett säkert och hållbart sätt.

vandringsleder

Innehåll

Kungsleden – en vandring i fjällvärlden

Den 440 km långa Kungsleden sträcker sig genom några av de mest spektakulära delarna av den svenska fjällvärlden, från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden erbjuder en unik upplevelse av den arktiska vildmarken, med chans att se norrsken och midnattssolen (beroende på säsong).

Vandrare på Kungsleden kan förvänta sig välmarkerade stigar och en oförglömlig utsikt över fjäll, glaciärer och djupa dalar. Det är vanligt att tälta, men det finns också enklare övernattningsstugor på vissa platser. Kontrollera i förväg vad som gäller rörande bokningar.

Sörmlandsleden – hundra mil av natur och kulturlandskap

Med över hundra mil av markerade stigar är Sörmlandsleden en av Sveriges längsta vandringsleder. Den slingrar sig genom djupa skogar, längs med kusten och förbi historiska platser och natursköna sjöar i Södermanland.

Sörmlandsleden erbjuder allt från lätta dagsturer till mer utmanande flerdagarsturer. Perfekt för de som söker en naturupplevelse utan att bege sig alltför långt från storstaden. Sörmlandsledens närhet till orter som Stockholm, Södertälje, Nyköping och Eskilstuna har gjort den till ett bekämt val för de många människor som bor i eller besöker denna välbefolkade del av Sverige men samtidigt längtar efter att komma bort en stund från stadslivet.

Sörmlandsleden omfattar i skrivande stund 101 delvandringar. Av detta är 62 huvudetapper och 39 anslutande grenetapper. Det finns etapper av mycket varierande längd, så att man kan välja det som passar bäst, från 3 km till 20 km. Vid varje etappgräns finns kartor och annan information.

Tips! Vid Stavsjö i söder ansluter Sörmlandsleden till Östgötaleden. I norr finns inte någon direkt anslutning till nästa vandringsled, utan man behöver ta tunnelbanan från Björkhagen till Stockholms Centralstation och därifrån tåget till Knivsta för att nå Upplandsleden.

Skåneleden – vandra genom Sveriges sydligaste landskap

Den långa och varierade Skåneleden sträcker sig ungefär 130 mil genom vårt sydligaste landskap och är indelad i sex separata delleder. Här kan du uppleva allt från dramatiska kustlinjer till böljande åkrar och djupa lövskogar. Leden erbjuder något för de flesta; inklusive enkla promenader längs sandstranden och mer krävande turer genom bokskogar och över kullar.

De sex dellederna är:

SL1 – Kust till Kust. Här vandrar man från Ängelholm på västkusten till Sölvesborg på östkusten, eller tvärt om.

SL2 – Nord till Syd. Om du istället för öst-väst är sugen på att vandra norr – syd passar den här dellen, som löper från Hårsjö (nära Vittsjö) i norr till Trelleborg i söder. En del av leden går genom den vackra nationalparken Dalby Söderskogs Nationalpark.

SL3 – Ås till Ås är en vandring mellan Åstorp och Brösarp, och du kommer att vandra en bit genom Söderåsens Nationalpark.

SL4 – Österlen. Perfekt för den som vill uppleva Österlens älskade kulturlandskap, Brösarps backar och Stenshuvuds Nationalpark. SL4 både börjar och slutar i Ystad.

SL5 – Öresund. Från storstaden Malmö till lilla pitoreska Utvälinge, där Vegeån möter havet i Skälderviken.

SL6 – Vattenriket. Den här etappen sträcker sig från Bökestad till Drakamöllan, ett naturreservat i Tomelilla kommun, och du får möjlighet att lära känna Kristianstads Vattenrike som är med på UNESCOS lista över viktiga biosfärsområden.

Tips för en lyckad vandring

  • Läs på om leden eller den delled du vill vandra, så att du kan vidta rätt föreberedelser.
  • Packa lätt men smart. Även för en kortare vandring bör man ha med sig vätska, snacks, första hjälpen-kit och lämpliga kläder. Tag gärna med en fullt laddad mobiltelefon av säkerhetsskäl.
  • Informera någon om din rutt och beräknad återkomsttid.
  • Kontrollera väderprognosen och aktuell information om vandringsleden en extra gång innan avresa.
  • Respektera allemansrätten och de specifika regler som gäller för vandringsleden och de områden du vandrar genom. Tänk på att till exempel nationalparker har striktare regler än den vanliga allemansrätten.
  • Pressa inte dig själv för hårt.
  • Var beredd på oförutsedda händelser och justera din plan efter behov.