Att tänka på när man köper ficklampa för nattvandringar

Pannlampor är populära bland nattvandrare, men det finns också många fördelar med att ha med sig en vanlig handhållen ficklampa – antingen som huvudsaklig belysning eller som backup för speciella situationer.

Generellt sett är det enklare att hitta prisvärda ficklampor än pannlampor när man vill ha riktigt starkt ljus, och för många av oss är kraven på att lampan ska vara lätt och bekväm inte heller lika hårda för ficklampor jämfört med pannlampor. Nattvandrar man med ryggsäck och bara vill ha en ficklampa som backup kan till och med ganska rejäla pjäser komma på fråga, sådana som verkligen inte passar under epitetet FICKlampa.

En annan fördel med ficklampor är att man kan rikta dem lite hur som helst, och det finns många modeller som fungerar utmärkt att ställa ned och använda som fast belysning om man behöver fixa med något. Vissa kommer med accessoarer som bälteshållare och bärrem.

Innehåll

Hur är den i handen?

En viktig faktor när man väljer ficklampa för nattvandringar är hur den är att faktiskt hålla i handen och använda. Köper man online har man inte möjlighet att testa detta innan köpet, men om det finns bra bilder brukar man kunna skaffa sig en ungefärlig idé om ergonomin, särskilt om man har tidigare erfarenheter av liknande ficklampor. Fundera igenom vad dina behov är och rangordna dem innan du fattar något köpbeslut. I vissa situationer är minsta möjliga ficklampa vad man behöver, till exempel en pytteliten reservlampa som alltid kan sitta på nyckelringen. För andra behov är det bättre att välja något mer rejält, en ficklampa som ger bra upplysning och har gott om batteri. Kanske kan det till och med vara värt att släpa med sig en halvtung ficklampa som fungerar som tillhygge om man skulle behöva försvara sig i en nödsituation när man är ute och vandrar?

Ljusstrålen

Vissa ficklampor ger en mycket fokuserad ljusstråle rakt fram, medan andra sprider ut ljuset mer och lyser upp ett bredare synfält. Det finns också ficklampor där man kan växla mellan två eller flera lägen i enlighet med sina behov.

Vidare är det också viktigt att man innan man köper en ficklampa tar reda på hur långt bort ifrån dig ficklampan klarar av att lysa upp omgivningen.

För ytterligare information om vad man bör tänka på när man väljer ljusstråle rekommenderar jag att du tar en titt under rubriken Ljusstrålen i min artikel om pannlampor. I den artikeln hittar du också information om viktiga begrepp som lumen och candela som gör det enklare för dig att hitta rätt ficklampa för dina behov.

Specialfunktioner

När det gäller ficklampor finns det idag så många olika specialfunktioner tillgängliga att det är lätt att gå vilse när man ska försöka välja. Försök fundera igenom vilka specialfunktioner du tror att du faktiskt kommer att använda och ha nytta av, och vilka egentligen är ganska onödiga för dig. Kanske är du sällan i situationer under dina nattvandringar där fem olika hastigheter på stroboskopets blinkningar är jätteviktigt att ha?

Här är några exempel på vanligt förekommande specialfunktioner hos moderna ficklampor:

  • Att kunna växla mellan olika ljusstyrka.
  • Att kunna växla mellan fokuserat smalt ljus och bredare ljuskägla.
  • Att under en kortare period (t ex 10-20 sekunder) kunna slå över till superstarkt ljus.
  • Färgat ljus. Rött ljus är populärt bland nattvandrare eftersom det inte påverkar ögats mörkerseende på samma vis som vanligt vitt ljus. Dessutom brukar rött ljus inte vara lika attraktivt för diverse flygfän.
  • Stroboskop / Blinkande ljus / Varningsbelysning

Användartid

Har du tänkt ha ficklampan påslagen under hela din nattvandring, eller ska den bara användas i vissa specialsituationer? Att ha en ficklampa där batterierna håller tillräckligt länge för dina behov är förstås viktigt. Helst vill man slippa stå och byta batterier ute i mörkret under nattvandringen. Det finns också återuppladdningsbara ficklampor där man inte kan byta batteri, så slocknar ficklampan under nattvandringen är det inte mycket man kan göra åt saken.

Det är också bra att veta hur ficklampan påverkas av att batteriet börjar ladda ur. Det är vanligt att ficklampor är konstruerade så att de börjar lysa svagare och svagare innan de slutligen ger upp helt. Detta kan vara irriterande eftersom man får gradvis sämre belysning, men det ger också en varning om att batteriet är på väg att ta slut. Alternativet är att köpa en ficklampa med reglerad lyskraft (regulated output brukar det kallas när man beställer från engelskspråkiga köpsajter). Denna typ av ficklampa lyser lika starkt hela tiden – tills den slocknar helt. Fördelen är att man får lika bra ljus under hela vandringen, nackdelen är att man plötsligt kan bli stående i mörkret om ficklampan inte har någon form av varningslampa som indikerar vad som är på väg att ske.

För mer information om saker som är bra att tänka på rörande användartid för lampor som ska med ut på nattvandringar rekommenderar jag att du läser under rubriken ”Användartid” i min artikel om pannlampor.

Hur laddas ficklampan?

Ficklampor kan laddas och drivas på många olika vis och varje lösning har sina nackdelar och fördelar.

Här är några exempel på vanliga lösningar:

  • Ficklampa som drivs med engångsbatterier. Praktiskt eftersom man kan ha extra batterier med sig på nattvandringen. Kan dock bli dyrt i längden eftersom man ständigt måste köpa nya batterier, och glömmer man bort det så står man där utan batterier när man behöver ficklampan. En lösning är att köpa återuppladdningsbara batterier som fungerar i ficklampor avsedda för engångsbatterier.
  • Ficklampa som kan laddas med kabel som sätts i ett vanligt vägguttag. Praktiskt att kunna ladda sin ficklampa i vilket vägguttag som helst, utan behov av särskild laddare.
  • Ficklampa som har ett återuppladdningsbart batteri som laddas i en särskild batteriladdare. Dessa batterier är vanligen löstagbara från ficklampan, så man kan köpa ett extra att ha som backup under nattvandringar.
  • Ficklampa som laddas med USB-kabel.
  • Ficklampa med solceller vars återuppladdningsbara batteri laddas upp när ficklampan är ute i solen.

För mer information kan du som vanligt gå över till min artikel om pannlampor, den är mer utförlig.

Vattentålighet

Det finns olika grader av fukttålighet och vattentålighet att välja mellan när man köper ficklampa. De allra tåligaste lamporna kan till och med sänkas ned i vatten utan att gå sönder. Om extrem vattentålighet är viktig för dig kan du överväga att köpa en ficklampa avsedd för dykning.

För de flesta nattvandrare räcker det dock med att lampan kan klara regn. Internationellt brukar standarden IPX användas för att märka ficklampor. Personligen har jag en förkärlek för klassen IPX4 eftersom den innebär att ficklampan är skvätt-tålig ur alla vinklar, samtidigt som ficklamporna i den här klassen inte brukar vara särskilt dyra om man jämför med dem som fått en högre (=mer vattentålig) märkning. En lampa märkt IPX7 ska till exempel klara av att ligga nedsänkt i vatten i 30 minuter på en meters djup, och de åtgärder som krävs för att nå upp till det här kravet ökar förstås tillverkningskostnaden för ficklampan.

Falltålighet

Det är lätt hänt att man tappar sin ficklampa när man är ute i terrängen, så det är bra om den inte är alltför ömtålig. När tillverkare anger impact resistance för sina ficklampor som är det vanligen ett mått på hur bra ficklampan klarar sig om den släpps sex gånger på ett betonggolv ifrån den angivna höjden. Observera att detta bara mäter hur bra lampan är på att hantera fall; inte på hur den klarar sig om någon kliver på den, om den används för att banka med, osv.