Nattvandra med artificiell belysning

Det här är nog den metod som de flesta tänker på när man pratar om vandringar och hiking nattetid. Man tar med sig en eller flera artificiella ljuskällor och använder dem för att lysa upp vägen och omgivningen under vandringen. Förr i tiden kunde det röra sig om facklor eller stormlyktor, numera använder de flesta ficklampor och pannlampor, gärna av typen LED.

Om man är en ovan nattvandrare kan det kännas lockande att smälla till och köpa den starkaste lampa man kan hitta. Ju mer ljus desto bättre, eller hur? Personligen föredrar jag dock att hålla mig till mer blygsam belysning när jag nattvandrar med artificiellt ljus. Områden som jag vill ha så ljusa som möjligt under min vandring utforskar jag hellre på dagtid. För min del försvinner en del av charmen med nattvandringen om jag har extremt starka lampor påslagna. Däremot kan det kännas bra ha en superstark lampa liggandes i ryggsäcken som backup om något oväntat skulle hända under vandringen. Det finns också lampor där man kan välja mellan två eller flera styrkelägen, och hos vissa kan man också ange om ljuset ska fokuseras rakt fram eller vara mer utspritt.

Öva

Precis som nattvandring utan artificiellt ljus är nattvandring med artificiellt ljus en vanesak och man blir bättre genom att öva och utsätta sig för olika situationer. Det artificiella ljuset tenderar att skapa mängder av skuggor och reflektioner, och som nybörjare kan man få svårt att tolka all information. Särskilt djupseendet kan bli lidande initialt.

Mitt tips är också att du övar ibland med pannlampa och ibland med handhållen lampa, så att du blir bekväm med bägge alternativen. Även om du föredrar den ena eller andra lösningen kan det uppstå situationer där det är guld värt att vara van med alternativet.

Här finns mer information om pannlampor och ficklampor.

Tips: Rött ljus förstör inte det mörkerseende du har byggt upp och är mindre troligt att locka till sig insekter. Öva gärna på att använda rött ljus under dina nattvandringar.

Var försiktig

Många tenderar att bli mindre försiktiga när de vandrar med ficklampor och pannlampor jämfört med nattvandringar utan sådana hjälpmedel. I ljusets sken känner man sig tryggare och övergår till att fokusera på synsinnet precis som man är van vid att göra dagtid. Men ingen ficklampa är stark nog att motsvara dagsljus, och den överdrivna säkerheten leder lätt till att man snubblar eller råkar ut för andra problem.

Mitt råd är därför att du är försiktigt även när du vandrar med artificiellt ljus, och att du aktivt försöker lägga uppmärksamhet på vad din hörsel, din känsel och ditt luktsinne har att berätta för dig. Ta det lugnt, stressa inte fram och vandra inte som du gör på dagen. När man nattvandrar är det bra att ha som rutin att först placera foten på underlaget och bekräfta att det bär, och därefter flytta över vikten på den foten. Det finns förstås rutinerade nattugglor som utan problem joggar sig fram i natten, men det är ingen jag rekommenderar nybörjaren eller den som befinner sig i obekant terräng.

Visa hänsyn

Om du träffar på andra personer när det är mörkt ute, akta dig så att du inte bländar dem. Det är väldigt lätt att instinktivt lysa någon i ansiktet för att se vad det är för person man har att göra med när man möts i natten, men om du någon gång fått den behandlingen själv vet du att det är ytterst obehagligt. Särskilt illa blir det för personer som vandrar utan artificiell belysning och som kan ha lagt uppemot 40 minuter på att utveckla sitt mörkerseende – och sedan blixtsnabbt får det förstört av din ficklampa.

Min favoritficklampa har två lägen så att jag kan växla mellan vitt ljus och rött ljus. Rött ljus är inte lika troligt att blända, och det förstör inte heller mörkerseendet.